Eskader 75 år på Gumsan

Eskader 75 år på Gumsan

Eskader, ett eldorado för många entusiaster modellbyggare och samlare av tågbanor, ångmaskiner, fartyg, flygplan och bilar, fanns under 75 år på Gumshornsgatan. Eskader flyttade 2006 till Grevgatan 69 eftersom lokalerna blivit för små. 

Många är de småpojkar som under åren längtansfullt tryckt näsorna mot Eskaders glasdisk och tittat på tågbanan som tuffade fram. Den är så klart omsorgsfullt flyttad och tuffar vidare på Grevgatan.

Företaget startades 1931 av Hans Langhorst. Egentligen skulle hans mor öppna tobaksaffär i lokalen men hon blev sjuk och med ett startkapital på 42:50 startade han sin verksamhet med modellbyggen parallellt med tobaksförsäljningen. 

Sonen Peter tog över verksamheten tillsammans med sin fru Maj och i dag är deras son Hans Jr. tredje generationen vid rodret,

Eskader är omnämnt i ett antal Stockholmsskildringar av bl.a. Per Wästberg, Niklas Rådström, Stieg Trenter.

Eskader har och har haft många kända kunder, prins Bertil ”Motorprinsen” så klart och vår nuvarande kung kom tillsammans med sin barnsköterska Nenne och köpte utrustning till sin tågbana för sin första ”tia”.

Greta Garbo med Mauritz Stiller orsakade uppståndelse när de kom in i butiken. De ville dock bara fråga om de kunde få låna telefonen!